Wat is het verschil tussen een kanaalplaat en een golfplaat?

kunststof plaatmateriaal

Er zijn twee soorten platen die vaak worden gebruikt voor het bouwen van een lichtkoepel. Dit zijn de kanaalplaten zoals de Meer polycarbonaat kanaalplaten en golfplaten. Deze verschillende soorten platen zijn daarnaast ook verkrijgbaar in verschillende soorten materialen. Beide soorten platen laten veel licht door wat deze dus geschikt maakt om te gebruiken voor een lichtkoepel. Daarnaast zijn beide soorten platen ook gemaakt van sterk materiaal waardoor ze niet snel stuk zullen gaan. Tenslotte kunnen zowel de kanaalplaten als de Polycarbonaat golfplaten van Daglichtdirect ook worden gebruikt voor overkappingen. Er zijn echter wel een aantal verschillen tussen beide soorten platen. 

De voornaamste verschillen tussen de platen  

De meer polycarbonaat kanaalplaten zijn net als alle andere soorten kanaalplaten volledig plat. Zoals de naam al doet vermoeden hebben golfplaten juist een golvende vorm. De grootte en de diepte van deze golven kan onderling tussen de platen verschillen. Wat de beste soort golf is hangt af van het specifieke project waarvoor de platen zullen worden gebruikt. Een ander verschil tussen de platen is het aantal wanden dat ze hebben. Een kanaalplaat bestaat namelijk altijd uit twee lagen wat deze platen dubbelwandig maakt. Een golfplaat kan daarentegen zowel uit een of twee lagen bestaan. Ook bij de Polycarbonaat golfplaten van Daglicht Direct zal het weer per project afhangen of een enkelwandige of dubbelwandige plaat het beste zal zijn. 

Platen gemaakt van polycarbonaat

Zowel de kanaalplaten als meer polycarbonaat kanaalplaten kunnen van verschillende soorten materialen zijn gemaakt. Een van de materialen die bij beide platen vaak voorkomt is polycarbonaat. De reden dat polycarbonaat zo vaak wordt gebruikt voor platen is vanwege de stevigheid van het materiaal. Polycarbonaat platen hebben namelijk een hoge slagvastheid en zijn bestand tegen regen en storm. Daarnaast zijn de platen van polycarbonaat ook nog eens erg licht van gewicht. Dit is dan ook gelijk een van de redenen die het werken met deze platen zo gemakkelijk maakt. Met de polycarbonaat golfplaten van Daglichtdirect kun je direct beginnen met het bouwen van bijvoorbeeld een lichtkoepel.