Het gebruik en belang van snijplaten voor uitwendige draad

materiaal

Een snijplaat is een essentieel gereedschap voor het snijden van uitwendige draad op bouten, schroeven en andere cilindrische voorwerpen. Dit proces, ook wel buitendraad snijden genoemd, is van cruciaal belang in diverse industriële en bouwkundige toepassingen. Snijplaten zijn verkrijgbaar in verschillende maten en zijn ontworpen om te worden gebruikt met een snijraam, waardoor precisie en efficiëntie bij het draad snijden worden gegarandeerd.

Wat is een snijplaat?

Een snijplaat is een ronde schijf met interne snijranden die wordt gebruikt om schroefdraad te snijden op een extern oppervlak. Deze platen zijn meestal gemaakt van gehard staal of andere duurzame materialen om de slijtage bij het snijden te weerstaan. De snijranden van de plaat zijn zo ontworpen dat ze geleidelijk materiaal van het werkstuk verwijderen, waardoor een nauwkeurige en gelijkmatige schroefdraad ontstaat.

Verschillende soorten snijplaten

Snijplaten zijn beschikbaar in diverse maten en typen, afhankelijk van de vereisten van de specifieke toepassing:

 • Metrische snijplaten: Deze platen zijn geschikt voor het snijden van metrische schroefdraad, wat de meest gangbare draadsoort is in Europa en veel andere delen van de wereld.
 • Imperial snijplaten: Ook wel bekend als Engelse snijplaten, deze worden gebruikt voor het snijden van schroefdraad met inch-maten, voornamelijk in landen die het imperiale systeem hanteren.
 • Snijplaten voor grove draad: Deze platen zijn ontworpen om bredere, robuuste schroefdraad te snijden die bestand is tegen hoge belasting en spanning.
 • Specifieke snijplaten: Voor speciale toepassingen kunnen snijplaten worden aangepast of specifiek worden ontworpen om aan de unieke eisen van een project te voldoen.

Gebruik van een snijplaat in combinatie met een snijraam

Het gebruik van een snijplaat vereist een snijraam, dat fungeert als houder voor de snijplaat en zorgt voor stabiliteit en controle tijdens het snijproces. Het snijraam wordt op het werkstuk geplaatst en draait de snijplaat terwijl druk wordt uitgeoefend. Dit zorgt ervoor dat de snijranden van de plaat in het materiaal snijden en een nauwkeurige draad creëren. Voor optimale resultaten is het belangrijk om de juiste maat snijplaat en snijraam te selecteren, afgestemd op de diameter van het werkstuk en de gewenste draad.

Tip: Snijplaat kopen? Bij ons wél uit voorraad leverbaar! – Boorkopen.nl

Toepassingen van snijplaten

Snijplaten worden in een breed scala van toepassingen gebruikt, waaronder:

 • Bouw en constructie: Voor het creëren van schroefdraad op bouten en ankers die in beton of staal worden geïnstalleerd.
 • Voertuigindustrie: Bij het vervaardigen en repareren van auto-onderdelen, zoals wielbouten en motorcomponenten.
 • Machinebouw: Voor het maken van precisieonderdelen die essentieel zijn voor de werking van machines en apparatuur.
 • Huishoudelijke en doe-het-zelf projecten: Voor kleine reparaties en aanpassingen in en rondom het huis, waar stevige en betrouwbare schroefdraadverbindingen nodig zijn.

Onderhoud en verzorging van snijplaten

Voor een lange levensduur en optimale prestaties van snijplaten is regelmatig onderhoud noodzakelijk:

 • Reiniging: Verwijder na elk gebruik het snijafval en vuil van de snijplaat. Dit kan eenvoudig worden gedaan met een borstel of perslucht.
 • Scherpen van de snijranden: Na verloop van tijd kunnen de snijranden van de plaat bot worden. Het is belangrijk om de plaat periodiek te laten slijpen door een professional om de snijkwaliteit te behouden.
 • Opslag: Bewaar snijplaten op een droge plaats om roestvorming te voorkomen. Gebruik indien nodig een lichte olie om de platen te beschermen tegen vocht.

Afsluitende gedachten

Snijplaten zijn onmisbaar voor het snijden van uitwendige draad op verschillende werkstukken, en hun gebruik in combinatie met een snijraam maakt het proces efficiënt en nauwkeurig. Door de juiste maat en type snijplaat te kiezen en te zorgen voor goed onderhoud, kan men langdurig profiteren van betrouwbare en hoogwaardige schroefdraadverbindingen. Of het nu gaat om professionele bouwprojecten of huishoudelijke reparaties, snijplaten spelen een cruciale rol in het creëren van stevige en duurzame verbindingen.