Een groen dak is mooi en ook nog is duurzaam

Een groen dak wordt steeds populairder onder huiseigenaren. Daken die groen zijn zorgen voor biodiversiteit en flora en fauna. In steden komen veel Co2 gassen vrij. Planten en graszoden op het dak nemen deze gassen op en stoten weer schone lucht uit. Daarom is een dak met planten even duurzaam als een groene tuin. Hoe meer groen, hoe beter voor het leefklimaat. Veel groen absorbeert schadelijke gassen en fijn stof en zorgt voor een gezonde natuur. Warmte door gassen ontsnapt op zo een manier uit de tuin. Daarnaast wordt regenwater opgevangen door groene daken waardoor er geen plassen water af hoeven worden gevoerd naar het riool.

De voordelen groene daken

Een groen dak is brandwerend en zorgt voor een hogere woningwaarde door de bijdrage aan het milieu. Door de uitlaatgassen en uitstoot warmt de aarde steeds meer op. In 2050 zou het in steden warmer dan 42 graden kunnen worden als mensen gebruik blijven maken van dakpannen, stenen en andere kunstmatige materialen. Groene daken gaan dit probleem tegen. U draagt dus mee aan verkoeling en gezonde lucht door vegetatie op uw dak te plaatsen.

Het aanleggen van een groendak

Een groendak kun je zelf aanleggen of laten aanleggen door een gespecialiseerd bedrijf. Net als een tuin kan een dak worden voorzien van gras en diverse bloemen, planten en struiken. Bekende toepassingen zijn Sedumdaken. Vetkruid wordt als dakbedekking gebruikt. Voordeel is van Vetkruid is de vocht absorberende werking en het gemakkelijke onderhoudt. De vetplanten en mossoorten bevinden zich op matten die op het dak worden gelegd. Er is veel variatie in sedumplanten. De soorten op de mat worden bepaald door de hoeveelheid schaduw en de ligging van de woning. Ook de hellingshoek speelt een rol. Groen is makkelijker op een platter dak te plaatsen.

Andere soorten groene daken

Ook een kruidendak is in trek als groendak. Dit dak bestaat uit verschillende soorten kruidenplanten. Ook hierop bevind zich sedum. Dit dak bestaat ook uit grassen en is vrij licht. Stekelnootjes, Zeepkruid en Mexicaanse madeliefjes doen het goed in ons gematigde Nederlandse klimaat. De samenstelling hangt af van de hoeveelheid zon die het dak krijgt. Erg steile daken zijn niet geschikt voor groen. Een gevel voorzien van planten is dan een goed alternatief. De muurtuin draagt net zo goed bij aan een schoon milieu. Klimplanten en planten in plantenbakken kunnen de muurtuin het beste sieren. Kortom, er zijn veel opties om creatief te zijn met een groendak.